Wysłodziny browarniane – czym są i do czego są używane

Cze 11, 2021 przez

Wysłodziny browarniane – czym są i do czego są używane

Wysłodziny browarniane to nic innego jak biomasa, powstająca jako odpad w trakcie produkcji piwa, najczęściej jasnego, typu pils i jest wykorzystywana na wiele sposobów. Najważniejszym zastosowaniem młóta browarnianego jest jego adaptacja na dodatek białkowy do pasz dla bydła i trzody chlewnej. Wysłodziny wykorzystuje się do przygotowywania mieszanek paszowych. Jakiś czas temu zrewolucjonizowało to sposoby skarmiania zwierząt przeżuwających i monogastrycznych. Co równie ciekawe, ze względu na zawartość słodu, wysłodziny browarniane stanowią doskonałą paszę mlekopędną, zawierającą około 24 proc. strawnego białka.

Jak powstają wysłodziny browarniane?

Jak już zostało wspomniane, wysłodziny browarniane są pozostałością poprodukcyjną w procesie warzenia piwa. W wyniku odfiltrowywania beczek przednich w kadziach zaciernych, powstaje młóto, będące ilościowo największym ubocznym produktem. Według szacunków każde 100 hektolitrów wyprodukowanego piwa generuje w granicach 15 – 20 kg wysłodzin. Najwięcej powstaje podczas produkcji piwa pils. Ciekawe jest także to, że właśnie te wysłodziny krowy lubią najbardziej. Mówiąc o powstawaniu wysłodzin należy także zaznaczyć, że powstają one z białka, tłuszczu i włókna ziaren jęczmienia, które nie uległy hydrolizie. Warząc piwo, tylko brzeczka trafia do warzelnego kotła, natomiast po całym procesie filtrowania, płukania i ogrzewania, powstałe wysłodziny są zbędnym odpadem. Oczywiście zbędnym dla browarnictwa, ponieważ w hodowli zwierząt są wykorzystywane jako pasza.

Co się dzieje z wysłodzinami z browaru?

Świeże młóto składa się aż 75 proc. wody i w takiej postaci nie może być podawane zwierzętom później niż w ciągu trzech dni. Jeśli ktoś chce przechowywać je dłużej należy poddać je suszeniu lub kiszeniu. Tylko prawidłowa konserwacja jest w stanie przedłużyć trwałość produktu. Znaczna część hodowców używa suszonych wysłodzin, ponieważ są najbezpieczniejsze, a ich wilgotność nie przekracza 13 proc.

W polskich gospodarstwach rolnych bardzo chętnie stosuje się wysłodziny browarniane jako pasze treściwe, a to wszystko za sprawą zawartych w nich składnikach odżywczych, takich jak:

  • chronione białko,

  • wysoki poziom lizyny a niski metioniny,

  • zawartość włókna wysoko strawnego,

  • cukry w postaci pentozanów i pektyn,

  • witaminy: B1, B2, B4, B5 oraz A, E

Wysłodziny są powszechnie uznawane za bardzo dobre uzupełnienie diety bydła opasowego, krów mlecznych i trzody chlewnej, a także dla zwierząt dorastających.

Podobne

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *