Najlepsze pasty rybne – pomysł na smaczną przekąskę
Chcąc urozmaicić swoje menu o różne dania, nie możemy zapominać o wprowadzeniu do diety dań rybnych. Obok ryb smażonych, gotowanych, parzonych czy grillowanych, warto pamiętać o pastach do smarowania pieczywa. Jeśli chcesz, dowiedzieć się kilku informacji o najlepszych pastach rybnych i sposobach ich przyrządzania koniecznie doczytaj do samego końca.
Pasty rybne do smarowania jako alternatywa tradycyjnego śniadania
Jeśli przynajmniej dwa razy w tygodniu, stosujesz w swojej diecie ryby i owoce morza, oznacza to, że Twoja dieta jest bogata w jod, selen, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A i B. Wszystkie te właściwości zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Aby urozmaicać swój sposób odżywiania, należy stosować ryby w różnej postaci, jedną z nich są pasty rybne, kilka ciekawych przykładów past znajdziesz poniżej.
Przykładowe przepisy na pasty
Pasta z makreli wędzonej – przepis na pastę z makreli to doskonałe rozwiązanie do kanapek lub jako przekąska do grzanek. Jako elementu podkreślającego smak możemy użyć ogórka kiszonego lub twarożku, który złagodzi jej smak.
Pasta z tuńczyka – tuńczyk to jedna z ryb, która jest najczęściej używana do robienia past. Możemy ją przyrządzić z jajkami, majonezem, pomidorami suszonymi, ogórkami kiszonymi, twarożkiem lub awokado. Rozdrobniony tuńczyk ma bowiem niesamowite zdolności mieszania się z różnymi dodatkami, a zarazem nie traci walorów smakowych, zatem możemy dodać przyprawy i eksperymentować do woli.
Pasta z trewala – kiedy już znudzą nam się makrele i zapragniemy odmiany od tuńczyka, zdecydowanie możemy liczyć, że pasta z trewala nam posmakuje. Jest to ryba inaczej zwana “białym tuńczykiem”, ze względu na jej delikatny smak i aromat, który różni się od makreli, a jednocześnie jest bardziej soczysta.
Przyjmowanie różnorodnych i zbilansowanych posiłków to klucz do zdrowej i lśniącej cery, zdrowych paznokci i silnych włosów. Równowaga kwasowo-zasadowa w naszym organizmie pozwala na zachowanie sił i witalności na długie lata. Zdrowa dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy zawarte w rybach, jak również selen, jod czy potas to zwiększenie szans na zdrowie przez długie lata.