Śliwki – dlaczego warto je jeść?
Śliwki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców. Późnym latem i wczesną jesienią dziesiątki odmian śliwek zdobią podmiejskie ogródki i stoiska targowe. To nie tylko pyszne i uniwersalne owoce, które spożywane są na różne sposoby, ale również wyjątkowo wartościowe i pełne witamin i minerałów przysmaki.
Śliwki – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
Polskie śliwki to prawdziwa witaminowa bomba. Mają dużą zawartość błonnika i pektyn, które regulują pracę układu pokarmowego, zapobiegają powstawaniu zaparć oraz polecane są osobom, które borykają się z różnymi problemami trawiennymi. Są wyjątkowo bogate w witaminę A oraz witaminę E, które razem tworzą silny związek pozytywnie wpływający na stan skóry i włosów. Witaminy te zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się, wzmacniają włosy i paznokcie oraz regulują produkcję kolagenu, który niezbędny jest do utrzymania pięknego i młodego wyglądu. Śliwki są świetnym źródłem żelaza i potasu – dwóch pierwiastków, które mają niebagatelny wpływ na produkcję czerwonych krwinek. Witaminy z grupy B wpływają na odporność oraz na funkcjonowanie układu nerwowego. Śliwki to także świetnie źródło łatwo przyswajalnego wapnia – są polecane dzieciom i młodzieży w wieku dorastania oraz kobietom w ciąży, które często cierpią na niedobór tego pierwiastka.
Jak spożywać śliwki?
Śliwki to wyjątkowo uniwersalny owoc, który świetnie nadaje się do przyrządzania lekko kwaskowatych deserów, przygotowywania kompotów oraz dodawania do potraw mięsnych. Szczególną popularnością cieszą się suszone owoce, z których w okresie Bożego Narodzenia przygotowuje się tradycyjny kompot świąteczny. Sprawdzą się one również jako słodko-kwaśny dodatek do mięs: karkówka z suszonymi śliwkami lub kaczka nadziewana tymi owocami to doskonałe pomysły na niedzielny obiad dla całej rodziny. Śliwki można spożywać również na surowo lub jako nadzienie do pierogów i knedli. Nadają się także do wyciskania z nich soku przy zastosowaniu wyciskarki wolnoobrotowej.