Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym

mar 15, 2021 przez

Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym

Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym

Klasyczny makaron z sosem śmietanowo – szpinakowym z tartym parmezanem jest bardzo prosty i smaczny.

Do przygotowania dania na dwie porcje będziemy potrzebować: 150 g makaronu na przykład: świderki, fusilli, penne, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżki masła, 150 g szpinaku, 1/3 szklanki śmietanki 30% oraz 1/3 szklanki tartego parmezanu. Przygotowanie należy zacząć od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie. Następnie szpinak należy dokładnie opłukać i odcedzić. Na patelni na oliwie i maśle należy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę przez około 5 – 7 minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym dalej smażymy przez około 2 minuty.

Następnym krokiem jest dodanie szpinaku i mieszanie go przez około 1 minuty do momentu aż zwiędnie. Dodajemy śmietankę, całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz zagotowujemy. Do całości dodajemy odcedzony makaron. Na koniec wszystko należy dokładnie wymieszać. Łączymy również danie z 1/3 ilością sera, a resztę możemy wykorzystać do posypania makaronu. Do makaronu możemy również użyć sera typu feta, ale warto wtedy pamiętać, żeby nie przesadzić z dodatkiem soli, ponieważ ser sam w sobie ma dość słonawy smak. Szpinak, śmietanka i parmezan, to ukochane połączenie, bardzo lubiane przez większość osób. Makaron z sosem śmietanowo – szpinakowym jest idealnym daniem na obiad rodzinny, przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi, znajomymi czy rodziną.

Z pewnością skradnie serce każdego, kto tylko go spróbuje. Na pewno przypadnie do gustu również młodym członkom rodziny, dla których zazwyczaj zjedzenie szpinaku to prawdziwa katorga. Dzięki temu wyjątkowemu i smacznemu połączeniu, jakim jest szpinak, śmietana i parmezan jesteśmy w stanie przemycić zdrowe składniki naszym dzieciom. Dzięki temu ze smakiem zjedzą mnóstwo wartościowych i przydatnych posiłków, a szpinak stanie się ich prawdziwym przysmakiem. Od tego momentu będą chciały go jeść znacznie częściej.

Podobne

Tagi