Kotlety mielone inaczej

lip 3, 2020 by

Kotlety mielone inaczej

Tradycyjne kotlety mielone to danie od lat znane i często przyrządzane w kuchni. Robiły je nasze mamy i babcie. Smakują wybornie z ziemniakami z koperkiem i marchewką z groszkiem lub z buraczkami. Można jednak pokusić się o przygotowanie nieco innej, urozmaiconej wersji tego popularnego dania i przyrządzić kotlety mielone z dodatkiem twarogu.

Po co twaróg?

Dodatek niewielkiej ilości dobrej jakości twarogu podkręci smak, i z tradycyjnych kotletów stworzy oryginalne , niepowtarzalne danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Jak je zrobić?

Przygotowanie tych kotletów nie jest trudne, aby nasze twarogowe mielone wyszły wyśmienicie, należy przede wszystkim zadbać o dobre mięso wieprzowe i o odpowiedni świeży twaróg.
Kupujemy pół kilo mięsa wieprzowego, w kawałku lub mielonego. Jeśli jest w kawałku, mięso mielimy w maszynce, mielimy też twaróg. Idealny będzie twaróg tłusty, lecz osoby dbające o sylwetkę i dietę mogą użyć twarogu chudego.
Po zmieleniu mięsa i twarogu przekładamy wszystko do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę kajzerkę oraz ostudzoną cebulę podsmażoną ma maśle. Przyprawiamy tak przygotowaną masę solą i pieprzem do smaku, możemy dodać także inne przyprawy, jeśli gustujemy w ostrych i wyrazistych smakach: czosnek, cząber, natkę pietruszki czy ostrą lub słodką paprykę, a nawet chili i pieprz kajeński. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręką i po uzyskaniu jednolitej masy formujemy kulki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na gorącym oleju z obu stron, aż twarogowe mielone będą miały ciemny kolor i zarumienią się apetycznie.

Z czym jeść?

Z jakim dodatkiem podać te oryginalne kotlety, to oczywiście zależy od pomysłu i fantazji gotującego. Można podać je tradycyjnie, z ziemniakami ugotowanymi w wodzie lub z ziemniakami purée. Do tego marchewka gotowana lub w formie surówki z dodatkiem jabłka, mizeria lub świeża i zdrowa sałatka z ogórków i pomidorów. Można serwować je z kaszą gryczaną, jaglaną lub bulgur w towarzystwie warzyw z patelni.

 

Related Posts

Tags